Dwarf Sperm Whale Facts
- This diminutive creation of Nature and evolution most frequently goes by the descriptive and informative common name of Dwarf Sperm Whale. Yet the wonder does have a few other general titles by which it’s known. Those include Lesser sperm whale and Dwarf blackfish.
- Inside of the scientific community, however, the animal’s possibly better known by its technical designation. Thankfully, that’s a simple one for the layperson to pronounce, compared to most. This miniature marine marvel holds the official moniker of Kogia sima.
- This amazing mammal received that particular epithet due to the efforts of Sir Richard Owen. That highly resprected British biologist accomplished the first formal recognition of it as a separate and distinct species. He achieved that scientifically noteworthy deed in the year 1866.
- This remarkable creature stands out from its kindred around the world in one notable fashion. It ranks as the smallest non-baleen whale known. This distinction serves to make the intriguing denizen of the depths of great interest to many researchers in the field of marine biology.
- Fortunately, the wondrous Dwarf Sperm Whale seems to be maintaining a population base that remains both stable and sufficient. That pleasant state also appears to hold true throughout the entirety of its range. The IUCN therefore currently lists the species as Least Concern.
- Nevertheless, it should still be considered as facing at least some potential threats to its continued existence as a species. Like all forms of life on earth today, most of these perils stem from the actions of mankind. They include the dangers of habitat loss and climate change.
Related Articles



Dwarf Sperm Whale Physical Description
The eye-catching Dwarf Sperm Whale rarely if ever fails to capture the attention of those individuals fortunate enough to encounter one of these majestic animals. That appeal does not in any way occur due to impressive vital statistics, though. As the name implies, it’s an extremely small whale.
The tiny cetacean does, however, follow an evolutionary pattern prevalent among mammals, including its many relations across the globe. That’s the fact that it displays a certain degree of the physiological characteristic of sexual dimorphism. The differences, though, are minimal and subtle.
In terms of length, the startling species as a whole attains an average length ranging from only 6.6 – 8.9 ft (2 – 2.7 m). Weights also naturally measure significantly less than most other whales, given these dimensions. Individuals usually range between 300 – 600 lb (136 – 272 kg) in total body mass.
Females tend to average slightly larger than their male counterparts. That extends to both length and weight. Otherwise, the only gender-based differences occur in relation to reproductive organs. Males of the species have a barely visible genital slit, while the females possess mammar slits.
Overall, individuals of both sexes develop a comparatively stocky structure. This also includes a relatively small, rounded head. The head itself displays a short, blunt snout with a small, underslung jaw. Its mouth contains anywhere from 10 to 16 pairs of sharp, curved teeth in the lower jaw.
The Dwarf Sperm Whale also evolved a fascinating pattern of coloring. That primarily consists of a background of dark gray to bluish-black on the back. Its underside, however, shows a lighter shade, sometimes almost pink. A faint false gill mark shows behind the eye, resembling a shark.
Meanwhile, the various appendages of the whale mustn’t be ignored. It has a small, curved dorsal fin positioned toward the back. The animal also has a pair of short, highly rounded flippers. Another distinghishing feature consists of triangular tail flukes with a slight notch placed in the center.
- Kingdom: Animalia
- Phylum: Chordata
- Class: Mammalia
- Order: Artiodactyla
- Family: Kogiidae
- Genus: Kogia
- Species: K. sima
Dwarf Sperm Whale Distribution, Habitat, and Ecology
Though not often photographed, the gorgeous Dwarf Sperm Whale evolved as native to an extremely broad portion of the marine regions of the world. The extent of that zone of habitation might surprise a few, though. That’s true since this wonder of Nature has a cosmopolitan range.
The marine mammal lives in all of the earth’s major oceans. That includes the Atlantic, Pacific, and Indian Oceans. Yet, it doesn’t appear in every portion of any of these bodies of water. Instead, the small whale principally resides within regions comprised of either topical or temperate waters only.
The vast majority of its population thus resides in a few select areas. In the Western Atlantic, it lives off the east coast of the United States, in the Gulf of Mexico, and the Caribbean, and near Brazil. In the Eastern Atlantic, it also makes its home near West Africa, the Canary Islands, and South Africa.
The awesome animal lives in the Indo-Pacific, as well. There, it’s seen in the waters of Southeast Asia, Australia, Japan, and in the Indian Ocean. The eastern sections of the Pacific Ocean also host a population of the species. There, it’s found off the shores of California, Mexico, Peru, and Chile.
Like many of the innumerable species of fauna existing around the world, this beautiful creature displays very strong and clear peferences regarding its choice of habitat. In the above-mentioned areas and temperatures, this cetacean primarily inhabits sections of deep offshore waters.
Though exceptions naturally occur, it also manifests a general preference for a specific range of depth. Most oberved specimens appeared in waters ranging from 650 – 3,300 ft deep. It’s additionally often found near the continental shelf edge, submarine canyons, and deep-sea basins.
Not all sightings, always rare, take place in these settings, however. That’s because it’s sometimes seen near island chains and coastal upwelling zones, where deep water occurs close to shore. While rarely observed close to land, it occasionally strands in shallows, especially when sick or injured.
Due to its depth preference and elusive nature, much remains mysterious about the Dwarf Sperm Whale. Some facts and details are known, however. Among those stands the fact that the mammal plays an important role in its marine ecosystems as both a deep-sea predator and prey species.
It understandably evolved as carnivorous in nature. Its primary diet consists of a mix of smaller cephalopods, such as squid, octopus, and cuttlefish. Other prey taken less often includes fish and crustaceans. It utilizes echolocation to locate food sources in the very deep, dark waters.
It seems to live either a solitary life, or occasionally in small groups numbering no more than 3 individuals. Females give birth to a single calf about once every 3–4 years. Gestation lasts around 9–11 months. Once born, the calves remain dependent on the mother for an extended period of time.
It also has its own share of natural predators, like most forms of life. Those known include larger sharks, like the Great White Shark and the Tiger Shark. Orcas also represent another known hunter of this small whale. Though not yet confirmed, the False Killer Whale possibly preys on it, as well.
Species Sharing Its Range



Check out our other articles on 5 Terrific Texas Mammals, Striped Possum, Saint Mary’s Islands, Achiote Tree, Koa Butterfly, European Honey Buzzard, Great Barracuda, Mugger Crocodile










Leave a Reply